Kozmetické ingrediencie, ktorým sa vyhýbame (1. časť)

Tento blog bude skôr seriálom, keďže ingrediencií, ktorým sa vyhýbame a ktorým by sa mal vyhýbať každý jeden z nás, je naozaj dosť. Našim cieľom nie je písať o syntetických zložkách, ale o tých z prírody. Treba však venovať pozornosť aj tým syntetickým. Kvôli nášmu zdraviu.

Ingrediencia je látka používaná v kozmetike, či už prírodného alebo syntetického pôvodu.

Nižšie uvedený zoznam obsahuje zložky, ktoré sú schválené pre používanie v kozmetike na celom svete.

Existuje niekoľko výskumov, ktoré dokazujú, že niektoré bežné ingrediencie v komerčnej kozmetike môžu mať dlhodobé negatívne účinky. Ďalším faktom je, že množstvo týchto prísad nie je potrebných vo finálnych produktoch. Práve preto sme sa rozhodli, že sa im budeme vyhýbať a v našich výrobkoch nebudú obsiahnuté.

Minerálny olej a vazelína

Minerálny olej je číra tekutina bez zápachu vyrobená z ropy. V kozmetike je používaný pre jeho veľmi nízku cenu, neschopnosť reagovať a dlhú trvanlivosť. V konečnom dôsledku nemá žiadne pozitívne účinky na pokožku. Napriek tomu je základom hydratačných, či čistiacich produktov. Minerálny olej je vedľajším produktom ropného priemyslu. V rámci nariadení EÚ musí byť spracovaný tak, aby spĺňal všetky štandardy pre použitie v kozmetike. Musí byť otestovaný, aby sa zabezpečilo, že nie je kontaminovaný karcinogénmi. Mimochodom, minerálny olej je zložkou motorových olejov a iných technických mazadiel. Dobré, čo?

Smutné je, že lacná ropa bez prospešných účinkov je základom zloženia drahých a značkových výrobkov.

Vazelína, takisto vedľajší produkt ropného priemyslu, je obsiahnutá v krémoch na detské zadočky, balzamoch na pery a vo všetkých ďalších výrobkoch balzamového typu. Vazelína je polotuhá látka bez zápachu.

Názov podľa INCI: paraffinum liquidum, petrolatum, petroleum, paraffin oil and mineral oil

dreamstime_s_1671302-700x352-640x322jpg


Sodium lauryl sulfate (SLS) a Sodium laureth sulfate (SLES)

Tieto látky sa radia do triedy tenzidov (povrchovo aktívne látky, čistiaci detergent). Nachádzajú sa vo všetkých peniacich produktoch: sprchové gély, šampóny, zubné pasty, emulzie na umývanie tváre,… Niektoré tenzidy môžu narušiť ochrannú vrstvu kože, tým pádom sa stáva priepustná pre príjem ďalších zložiek. Často to môže byť dôvodom suchej pokožky alebo vzniku ekzémov. Takže ak trpíte jedným zo spomínaných problémov, dôvodom môžu byť tenzidy SLS a SLES. Prečítajte si etikety výrobkov vo vašej kúpeľni.

SLS je schválenou látkou pre použitie v kozmetike v rámci COSMOS standard (certifikácia pre prírodnú a organickú kozmetiku). SLES nie je schválený žiadnou certifikačnou organizáciou, pretože je považovaný za dráždivý pre kožu a oči. Je vyrábany procesom etoxylácie, pri ktorej vzniká karcinogénna zlúčenina 1, 4 - dioxán.

Názov podľa INCI: Sodium lauryl sulfate (SLS), Sodium laureth sulfate (SLES)


Methylisothiazolinone (MI) a Methylchloroisothiazolinone (MCI)

Jedná sa o syntetické konzervačné látky nachádzajúce sa vo výrobkoch určených pre starostlivosť o pleť. Sú definované ako kožné senzibilizátory. Pred pár rokmi sa im venovalo veľa pozornosti. Britskí lekári ho považujú za jedného z najhorších konzervantov. Spôsobuje kožné alergie, zápaly a vyrážky.

Názov podľa INCI: methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone

Toto bola prvá časť zo seriálu Ingrediencie v kozmetike, ktorým sa vyhýbame. Našťastie, vo výrobkoch od 2SIS cosmetics tieto zložky nenájdeš. Už o týždeň sa môžeš tešiť na ďalšiu časť zameranú na škodlivé látky v kozmetike. Zatiaľ bež do kúpeľne a skontroluj etikety všetkých výrobkov, ktoré používaš.

Katka&Maťa

2SIS cosmetics