Kozmetické ingrediencie, ktorým sa vyhýbame (2. časť)

Je tu pokračovanie seriálu, akým ingredienciám sa v kozmetike vyhýbame. Odporúčame, aby si sa nasledujúcim látkam vyhýbal/a aj ty. Po dočítaní článku predpokladáme, že skontroluješ etikety kozmetických produktov, ktoré máš doma!

Ingrediencia je látka používaná v kozmetike, či už prírodného alebo syntetického pôvodu. Nižšie uvedený výber ingrediencií obsahuje zložky, ktoré sú bohužiaľ schválené pre používanie v kozmetike na celom svete. Existuje niekoľko výskumov, ktoré dokazujú, že niektoré bežné ingrediencie v komerčnej kozmetike môžu mať dlhodobé negatívne účinky. Ďalším faktom je, že množstvo týchto prísad nie je vôbec potrebných vo finálnych produktoch. Práve preto sme sa rozhodli, že sa im budeme vyhýbať a v našich výrobkoch určite nebudú použité.


Parabény

Syntetický konzervant našiel široké uplatnenie v starostlivosti o pleť - nie je to tak dávno, čo boli takmer rovnako bežnými produktami ako voda. Prirodzene sa vyskytujú v ovocí a zelenine, kde hrajú úlohu obranného mechanizmu proti rôznym vonkajším nástrahám a vplyvom. Syntetická odroda sa používa vo výrobkoch za rovnakým účelom. Prečo mať obavy z parabénov? Bolo zistené, že parabény dokážu narušiť fyziológiu dôležitých funkcií a majú mierne estrogénové účinky na telo. Môžu tiež spôsobiť lokálne kožné reakcie. Nie sú schválené pre použitie v prírodnej kozmetike.

Názov podľa INCI: methylparaben, ethylparabenom, propylparaben, butylparaben, hepthylapraben alebo čokoľvek spojené so slovom paraben.


Propylén Glykol (PG) a Polyetylén Glykol (PEG)

Propylén glykol je petrochemického pôvodu a je najčastejšie používaným syntetickým zvlhčovadlom a emulgátorom. Je známe, že môže spôsobiť kožné reakcie ako je žihľavka a ekzém. Rovnako aj PEG spôsobuje tieto kožné problémy. Používa sa ako zosilňovač penetrácie. Za skratkou PEG vždy nasleduje číslo. Čím vyššie číslo, tým je väčšia sila vlastnosti senzibilizátora kože. Všetky syntetické verzie (propylén glykol môže byť tiež vyrobený fermentáciou, ktorá môže byť označená za prírodný zdroj) nie sú schválené na použitie v prírodnej alebo organickej kozmetike. Existujú dva glykoly schválené pre použitie v rámci certifikácie Ecocert: propándiol a pentylén glykol (vyrobené z kukurice alebo cukrovej trstiny).

Názov podľa INCI: PEG (za ktorým nasleduje číslo, ktoré označuje jeho molekulovú hmotnosť). Propylenenglycol, PG / propandiol.

skin-1200933_1280jpg
zdroj: pixabay.com

Formaldehyd

Formaldehyd nemusí byť vedome pridávaný do produktov starostlivosti o pleť a nemusí byť uvedený na etikete. Avšak je dôležité si uvedomiť, že pri niektorých syntetických konzervačných látkách bolo zistené, že za určitých podmienok a pri kombinácii viacerých zložiek môžu uvoľňovať malé množstvo formeldehydu do konečného produktu.

Dlhá doba skladovania a vysoké teploty zvyšujú pravdepodobnosť uvoľňovania formaldehydu.

Toto sú prídady, ktoré formaldehyd môžu uvoľňovať:

• hydroxymetyl sodný - kozmetický konzervant používaný v šampónoch, detských vlhčených obrúskoch, čistiacich prostriedkoch, pleťových vodách a v množstvách ďalších výrobkoch pre domácnosť

• DMDM ​​hydantoín - používaný ako konzervačná látka. Má antibakteriálne vlastnosti. Je známe, že má silné dráždiace účinky na kožu, oči a pľúca. Takisto môže vyvolať imunitnú odpoveď v podobe pálenia, svrbenia, tvorby pľuzgierov a odlupovania kože

• Quaternium-15 - antimikrobiálne a antistatické činidlo. Často sa nachádza vo vlasových prípravkoch

• imidazolidinyl močovina, diazolidinylové močoviny a polyoxymetylénová močovina – nachádzajú sa v produktoch osobnej starostlivosti, šampónoch, kondicionéroch, očných tieňoch a pleťových vodách

Nie sú schválené pre použitie v prírodnej alebo organickej kozmetike.

Názov podľa INCI: formaldehyde, quaternium-15, DMDM ​​hydantoin, Imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, polyoxymethylene urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, glyoxal.

Toto bola druhá časť seriálu Ingrediencie, ktorým sa v kozmetike vyhýbame. Venujeme sa aj tým ingredienciám, ktoré máme radi, nedáme na ne dopustiť a preto ich nájdeš v našich výrobkoch. O týždeň sa môžeš tešiť na nový blog o sóde bikarbóne, dobrej ingrediencii.

Katka&Maťa

2SIS cosmetics